Ajo që ndodh me trupin tuaj nëse bëni gjumë të dobët është për t’u habitur

Ajo që ndodh me trupin tuaj nëse bëni gjumë të dobët është për t’u habitur

Ajo që ndodh me trupin tuaj nëse bëni gjumë të dobët është për t'u habitur

Me siguri që nuk e dinit atë që ndodh me trupin tuaj nëse bëni një gjumë të dobët. Nëse ndiheni të stresuar duhet menjëherë të shkoni të flini. Kjo, pasi mjafton një natë e keqe  gjumi që nivelet e ankthit dhe të stresit të rriten me 30% – andaj vërtet do të përfitoni mendërisht në qoftë se flini.

Referuar një studimi të kryer nga ekspertët amerikanë, gjumi i dobët  ndalon zonën e materies së hirtë i cili quhet korteksi i mesëm parafrontal,  aktivizon ankthin.

Nga ana tjetër, gjumi i thellë lehtëson shqetësimet.

Gjatë gjumit, valët e trurit arrijnë të sinkronizohen, pulsi i zemrës por dhe shtypja e gjakut zvogëlohet. Ndërkohë, mendja largon çdo shqetësim apo brengë.

Ekspertët vënë në dukje faktin se gjumi i thellë është lehtësuesi më natyral i ankthit dhe i stresit, prandaj është shumë  e rëndësishme që çdo natë të flejmë rehat dhe qetë.

Thënë ndryshe, në qoftë se  keni probleme me gjumin apo bëni pak gjumë, bëni mirë ta zgjidhni këtë çështje që të ndiheni më pak të stresuar.

/Erta Gjoka/

2500011

RECOMMENDED FOR YOU

Loading...

Tags: , , ,

COMMENTS